Onze emoties en ons denken spelen een belangrijke rol in een gelukkig en gezond leven. Maar welke emoties zijn er allemaal? En zet jij deze ook allemaal in?
Er zijn heel veel verschillende emoties, al die emoties kunnen we terugbrengen naar 4 basisemoties: blij, bang, boos en verdrietig. Ze zijn belangrijk voor het begrijpen van jezelf en anderen.
Emoties mogen er gewoon zijn. Ze moeten er zelfs zijn om alles te kunnen verwerken wat je meemaakt. Het is niet gezond voor je als je ze opkropt, negeert of zelfs buiten sluit, als ze lang en/of sterk aanwezig zijn of als ze te weinig aanwezig zijn.
Veel kinderen, maar ook jongeren en zelfs volwassenen vinden emoties vaak lastig en onbegrijpelijk. Toch betekenen emoties erg veel en zouden we niet zonder kunnen.
Emoties zijn bewuste signalen van het lichaam die je hebt in een bepaalde situatie. Emoties gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag.
Welke functies hebben emoties?
Door boosheid kun je je grenzen aangeven en leer je voor jezelf opkomen. Boos worden is gezond. Het beschermt je kwetsbaarheid en treedt op als er een bepaalde grens wordt overschreven. Je geeft hiermee duidelijk aan: ‘Tot hier en niet verder!’.
Wanneer boosheid er niet mag zijn wordt deze ineffectief, het kan zich dan omzetten in woede, agressie of (zelf)destructief gedrag.
Angst waarschuwt je bij gevaar en brengt je in veiligheid. Als je angst inzet, denk je extra goed na, wordt wat je waarneemt scherper en neemt je gevoeligheid toe.
Als angst er niet mag zijn of opgekropt wordt, wordt deze vaak groter. Alles wat je buitensluit, krijgt meer kracht. Je ontwikkelt angst voor je angst. De angst zal hoe dan ook tot uiting komen. Dit kan op een ander gebied zijn in je leven.
Verdriet is het verwerken van verlies en het aangeven van de behoefte aan steun. Iedereen krijgt in zijn leven met verlies te maken. Door verdriet wordt afstand nemen mogelijk.
Kinderen, jongeren en zelfs volwassenen zijn vaak bang om verdriet toe te laten. Ze willen zich niet bezighouden met ellende en zich juist richten op ‘leuke dingen’. Of ze zijn juist bang dat er zoveel loskomt, dat er geen einde aan zal komen. Toch wil ook de emotie verdriet eruit om gevoeld, gehoord en gezien te worden.
Juist het uiten van verdriet zorgt voor opluchting. Door verdriet krijg je steun van anderen. Je kunt erop vertrouwen dat er net als een begin, ook een einde komt aan het verdriet.
Door blijdschap laad je op en ben je beter in staat uitdagingen aan te gaan. Blijdschap heeft een grote genezende kracht.
Er zijn kinderen, jongeren en zelfs volwassenen die bang zijn voor hun blijdschap. Een reden kan zijn dat mensen zich schuldig voelen over hun blijdschap. Dit kan te maken hebben met een ouder of broertje/zusje, een naast betrokkene die zelf minder blijdschap in zijn leven heeft (ervaren).
Coaching/begeleiding
Heeft jouw kind moeite met het omgaan met emoties? Heeft hij/zij last van woede aanvallen, (extreme) huilbuien? Of is het regelmatig verdrietig of mag het geen blijdschap voelen van zichzelf?
Neem dan contact met mij op. Ik ga graag aan de slag met het uiten van emoties.
Samen hebben we aandacht voor de emoties, wat je voelt, vindt en hoe je reageert. Je hoeft namelijk niet meer bang te zijn voor je emoties en jezelf te veroordelen om wat je voelt. We gaan onderzoeken wat de functies zijn van je emoties om beter met jezelf om te kunnen gaan. Samen leren we hoe je jouw emoties kunt gebruiken.
Ook is het belangrijk om naar anderen te kunnen uitspreken wat je voelt en wat je nodig hebt. Op die manier leer je meer over jezelf en leer je ook duidelijk je eigen grens aan te geven, je eigen emoties een plek te geven en meer uit jezelf te halen.
Wil je meer informatie over wat ik voor je kind of jongvolwassene kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.